keskiviikko 30. huhtikuuta 2008

Juhon terveiset, Dublin 28 - 30.4.08

”Luit? … Doyeave e luit?”

Lyödä kopsautin otsani kielimuuriin, ja kysymysmerkit rupesivat pörräämään pään ympärillä paljon aiemmin kuin ennakoin. Suomessa laskeskelin että vasta Ranskassa kommunikointi tuottaisi isompia ongelmia, mutta heti reissun alussa Irlantilaisten ”pottusuu”-englanti pääsi yllättämään. Minun rallienglantiani kyllä ymmärretään, mutta paikallisen jotain sanoessa joudun pyytämään toistoa kerran, pari ainakin. Ongelma ei ole lainkaan ylitsepääsemätön, lähinnä koominen, niin kuin esimerkiksi paikallisen Myllynaaman kysymä tuli savukkeelleen, ”luit”, kirvoitti naurut, jotka ovat jatkuneet koko Dublinin reissun, ja vielä täällä Limerickissäkin.

Annin ateria, yhteiset sushit ja Juho

Lensin siis maanantaina Tampereelta Dubliniin, jossa pikku hässäkän jälkeen löysimme Annin kanssa toisemme keskustan suuren piikki-patsaan luona. Lyhyen moikkailun jälkeen mentiin heti japanilaiseen Yamamori-ravintolaan syömään herkkuruoat, ja siinä katseltiin sitten Dublinin keskustaa, mm. Guiness-panimo (ulkoapäin), keski-ikä/vikinki- kaupunginosa kirkkoineen ja kaupunginmuureineen, Liffey-joki kahdelta kyljeltä, Temple Bar- biletyskaupunginosa ja keskuskatu O’Connel street. Hostellin kanssa oli myös hiukan hässäkkää, ei mitään vakavampaa, ja varsin pian hostelli paljastuikin erinomaiseksi, sekä sijaintinsa, hintansa, siivonsa, henkilökuntansa että palvelujensa osalta! Oltiin kuuden hengen huoneessa, jossa kämppiksinä oli kroatialainen pariskunta sekä jenkkitytöt, jotka toiseksi yöksi vaihtuivat skotlantilaiseen pariskuntaan. Hostelli tosiaan sijaitsi aivan keskustassa, heti keskuskadun vieressä samansuuntaisella tiellä, joten oli erittäin helppoa pistäytyä lepäämässä ja keräämässä voimia ennen kuin riensi uudestaan kylille rilluttelemaan.

Keski-ikä/viikinki-kaupunginosa, kivikasa ja Anni sekä Juho

Dublin muistuttaa jännästi Suomea, niin että meinaa usein unohtaa olevansa ulkomailla. Irlantilaiset myöskin ovat suomalaisten oloisia, jonkin verran kohteliaampia, mutta myöskin jonkin verran pelottavampia tappeluverkkareineen ja säpsäkän kielensä takia. Guinness tuli testattua, ja vanha totuus jonka mukaan se maistuu Irlannissa paremmalle kuin muualla, on täyttä totta myös minun kohdallani.



Liffey-joki ja Littipeukku

Nyt vietämme Limerickissä pari päivää, jonka aikana ainakin yliopistoon tutustumista (aloitimme sen jo hetki sitten) sekä suurten odotusten alainen rugby-peli! Minä jatkan sitten matkaani Ranskaan ja Annilla koittaa viimeinen rutistus eli loppukokeet.

virkkoo Juho

lauantai 26. huhtikuuta 2008

Koulu jo loppui.


'Kotikylän' kirsikkapuut kukassa vielä joku viikko sitten.


Viimeinen kouluviikko takana. Surettaa jättää ihanat japanintunnit historiaan. Että nyyhnyyh ja silleen. Nyt jälkikäteen sanon, että olipa tehokasta, mutta olinpa kyllä ahkerakin. ..Itseä on niin mukava kehua. Perjantain viimeisillä tunneilla oli haikean mukavaa. Japanilainen opettaja antoi yhteystiedot ja käski ilmoittaa kun ollaan Tokiossa, niin vie juomaan sakea. Ja otettiin ryhmäkuva. Irlantilainen opettaja jakoi suklaamunia, kun vastasi oikein kysymyksiin.


Pitsalla koulun pubissa.

Nyt sitten kokeet edessä. Ensin on japanin suullinenkoe. Pitää osata kertoa harrastuksesta, perheestä ja kotikaupungista. Sitten reilun kahdenviikon päästä vasta alkaa muut kokeet. Eli aikaa on. Lähden viimeisen kerran katsomaan Dublinia Juhon kanssa. Ehkä vähän myös maaseutua.


Jotain limua.

Koulun lopettajaisjuhlissa hirnuttiin suomalaistyttöjen kanssa. Teemana oli beach partyt. Itse suosin yhä villahousuja ja toppatakkia, mutta paikalliset ovat siirtyneet jo shortsi-kauteen.

maanantai 14. huhtikuuta 2008

Aran saaret 12-13.4.2008



Minna ja Mikko tulivat Suomesta moikkaamaan. Yhden tiiviin Limerick-yön jälkeen lähdimme bussilla Galwayhin, vaikka Minna väittikin nukkuneensa kelvollisesti työpöydän alla. Galway oli perus settiä, eli kivoja taloja, pubi ruokaa ja kaikki paremmin kuin Limerickissä. Jaa, oriental chicken oli maininnan arvoista, olemalla mauttomampaa kuin perinteinen albiinokana.

Sunnuntai aamuna lähdimme bussilla ja sitten lautalla Aran Saarille. Sää oli mitä parhain, itse asiassa lämpimin päivä tähän saakka.





Puikula.

Saari oli karu lätty meressä. Asukkaita on esitteen mukaan 800, mutta sunnuntai päivänä kävi satamassa melkoinen kuhina kun kaksi laivallista turisteja hyppäsi maihin. Talot olivat keskittyneet saaren yhdelle laidalle jossa oli hiekkarantoja ja peltoja, kun taas toinen laita oli kivistä kalliota, ja lopussa huima pudotus mereen.


Vuokrapyörillä pääsi omille teille.

Pyöräilimme aamupäivällä saaren tasaista rantaa. Lehmiä oli paljon, mutta en nähnyt yhtään lammasta. Ensin arvelin, että lampaat eivät osaa uida, mutta lehmät osaavat. Sitten huomasin, että se on melko kummastuttavaa, sillä mistä ne kaikki kuuluisat Aran-villapaidat on tehty? Pähkinä ei ratkennut, eikä lampaista näkynyt merkkiäkään.


Kiviaitaa piisasi.


Kävimme kurkistamassa kalliolta.


Minna ja Mikko satama kyläsessä. Taustalla jolla.

maanantai 7. huhtikuuta 2008

Hurling

6.4.2008 Limerick vs Cork hurling peli.

Omalla puolella katsomoa oli katos ja huomattavasti tiiviimpi tunnelma

Hauskaa katsottavaa. Aika raju laji tuo hurling on. Mailoja meni mäskäksi, ja pari ukkoa piti taluttaa kentältä.


Kävin pelissä huonenaapureiden kanssa, George Usasta ja Christofer Itävallasta.

Cork

- "Niinkuin Dublin, mutta huonompi"


5.4.2008 pyörähdin päiväseltään Corkissa. Alkaa nimittäin viikonloput käydä vähiin, ja paniikki hiipii, että jotain oleellista jää näkemättä.

Limerickissä on se hyväpuoli, että lähtee täältä minne tahansa, niin aina on parempaa. Samoin kävi myös Corkissa. Kaupunki oli värikkäämpi, monipuolisempi, ravintolaisempi, siistimpi.. Ja hauskasti rakennettu kukkuloille. Kapeita katuja ylös alas.


Päiväreissulla ei syvällisemmin nähtävyyksiin perehdytty. Pieni suomaisseurueemme ehti kuitenkin vähän ostoksille, mukavaan puistoon jossa kaupunkilaiset viettivät lauantai iltapäivää sekä yliopistolle jossa puutarhaa ja sisäoppilaitosmaisia rakennuksia riitti.


Cork University

Kokeilin myös askeltaa elämäni ensimmäisen kerran kriketti kentällä. Vielä ei kuitenkaan selvinnyt mikä se poikki-hila on? Hila taitaa antaa odottaa itseään Lord's Cricket Groundille.

keskiviikko 2. huhtikuuta 2008

Dingle 29.3.2008


Lauantaina Erasmus vaihto-opiskelijoille järjestettiin päiväretki etelä rannikolle, Dinglen satama/turisti-kylään. Dingle on sen verran etelämpänä, että ensimmäiset lehdet näkyi jo puissa.

Kaupunki on tunnettu akvaariosta sekä meren poukamassa asustelevasta delfiinistä. Fungie-delfiini on jo 20 vuotta uskollisesti pomppinut samassa paikassa, ja paikalliset venemiehet vievät turisteja 15 eurolla katsomaan tapausta. Delfiini on niin urautunut ja seurankipeä, että reissuista saa rahat takaisin jos Fungie ei näyttäydy. Kun olin lukenut tämän kaiken innostavan tiedon turistioppaasta, niin tietenkin juuri tänään reissut oli peruttu ultimate huonon sään takia. (Todentuu erinomaisesti ylimmästä kuvasta!)

Onneksi kylän akvaario oli näkemisen arvoinen. Altaissa ui samoja kylkiniekkoja joita minullakin oli viimevuonna, mutta eritoten aivan kaikkea muuta.


Vähintään mamelukki-kala.


Kuka näitä kalakuvia tilasi lisää? Jokohan piisaa.

Parhaita bongauksia olivat norsukala, pallokala, merihevoset, jätti-kilppari, rauskut ja ravut. Lisäksi altaassa köllötteli sampi, yhtä varmasti kuin näin uutena vuotena suden.


Selvä sampi

Paikallinen levykauppias nauratti suomalaistyttöjä tarjoilemalla viski paukut kaupantekijäisiksi. Dinglessä valmistettua jäätelöä möi Kaurismäki fani, joka syötti meille Guinness- ja Jameson-jäätelöä ja soitteli kelloa ja hörisi vitsejä tiskin takana niin, että nauratti vielä paluumatkalla bussissa.


Jameson vauhdittaa levymyyntiä.


Kaikki värikkäitä irlantilaisia taloja esittävät postikortit saivat uutta uskottavuutta Dinglessä.